موضوع: قوامیت مردان بر زنان و بررسی برخی از مسائل اجتماعی- سیاسی زنان
جلسه هم اندیشی حجج اسلام دکتر حسینی تبار و دکتر حسینی نیشابوری(حفظهما الله)
برخی از مطالب مطرح شده در جلسه:
دکتر حسینی نیشابوری بیان کردند: مقصود از این آیه (الرِّجال قَوَّامُون علَى النِّساء)؛ یعنی مردان، سرپرست و نگهبان بر زنان (و مدیر خانه) هستند؛ چون در نظام خانوادگی که یک مجموعه میباشد، نیاز به مدیر است و منظور از مدیریت، مدیریت عاقلانه است نه خودرأیی و خود محوری و زور گفتن. اسلام بر اساس شناختی که از خلقت مرد و زن دارد، مدیریت خانه را به مرد سپرده است و اینکه برخیها قیومیت و سرپرستی مرد را دلیل بر فضیلت مردان بر زنان میدانند حرفی نادرست است؛ چون خود مسئولیت، وظیفه است؛ به هر کسی داده شود، اگر درست عمل نکند مورد بازخواست قرار میگیرد.
دکتر حسینیتبار دربارة آیة فوق چنین فرمودند: صاحب تفسیر المنار معتقد است که این آیه: ناظر به قیّومیت مرد بر همسرش میباشد. از سوی دیگر دایره قیومیّت را شامل تمام اوامر و نواهی شوهر میداند. در مقابل صاحب تفسیر گرانسنگ المیزان آیه را تعمیم داده و معتقد است علاوه بر دلالت آیه بر قیومیّت مرد بر همسر، دایره آن، مسائل عمومی جامعه همچون: مسند إمامت و رهبری، قضاوت و سایر امور کلان در سطح اجتماع را شامل میشود یعنی زنان در مسئله حاکمیت، قضاوت و دفاع از کشور تحت قیّومیت مردان هستند ولی مسئلة مهم و حایز اهمیت این است که مرحوم علامه طباطبایی در مسئلة قلمرو قوّامیت مرد در محیط خانه قائل به انحصار آن در استمتاعات و حفظ عفت و اموال شوهر است نه همة شئون زندگی؛ بنابراین معتقد است زن نسبت به فعالیتهای اقتصادی و اجتماعیاش تا جایی که با استمتاعات شوهر منافات نداشته باشد، آزاد و مستقل است.
استادیار جامعة المصطفی(ص) العالمیة در حوزه مسائل اجتماعی-سیاسی زنان، بیان کردند: شبهاتی که در این رابطه مطرح میشود، دلیل عمده آن بیتوجهی به خلقت مرد و زن است؛ اگر نسبت به این مسئله معرفت حاصل شود، جواب بسیاری از شبهات خود به خود داده میشود.
مدیر گروه علمی مدرسه تفسیر دربارة امر حاکمیت عامّه و قضاوت دو نظر را مطرح کردند: صاحب المنار با تحلیلی روانشناسانه تفاوت فطری زن و مرد، در قوت مزاج و کمال خلقت مرد را موجب تفاوت میداند، در حالی که صاحب المیزان معتقد است بهخاطر اختلافی که مرد و زن در قوای تعقل و احساسات و عواطف با هم دارند و أمر حکومت و قضا باید بر محور عقلانیّت اداره شود، این مسئولیتها، به مردان سپرده شده و زنان بهواسطه غلبه احساسات و عواطفشان، از این دو امر بازداشته شدهاند.
اشاره ای به شخصیت علمی حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسینی تبار(زید عزه)
۱. حافظ کل قرآن کریم و مسلط بر چند زبان زنده دنیا: عربی، انگلیسی، ترکی و فارسی؛
۲. گذراندن دورة تخصصی تفسیر و علوم قرآن حوزة علمیه قم (سطح چهار)؛
۳. گذراندن رشتة مدرسی معارف اسلامی با گرایش قرآن و متون اسلامی در مقطع دکتری و اخذ مدرک دکترا از دانشگاه دارالحدیث قم؛
۴. عضو هیئت علمی گروه قرآن و حدیث مجتمع فقه قم؛
۵. مدیریت گروه تفسیر در مجتمع قرآن و حدیث قم؛
۶. تدریس در حوزة علمیه، جامعة الزهرا(س)، حوزة علمیة خواهران و…
۷. تدریس در دانشگاهها به زبان عربی و فارسی: دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) در قزوین، دانشگاه شهید بهشتی تهران، دانشگاه کرج، دانشگاه بین المللی ادیان و مذاهب اسلامی قم و…
۸. فعالیتهای پژوهشی: اشراف و داوری بر رسالهها و پایاننامههای حوزه و دانشگاهها به زبان عربی و فارسی؛ تدوین مقالات به زبان عربی و فارسی و…
۹. مسئولیتهای اجرایی در داخل و خارج کشور.