موضوع: اعجاز تربیتی قرآن کریم
جلسه هم اندیشی حجج اسلام دکتر صاعد رازی و دکتر حسینی نیشابوری(حفظهما الله)
برخی از مطالب مطرح شده در جلسه:
دکتر صاعد رازی بیان کردند: قرآن معجزه الهی است و این اعجاز در ابعاد مختلف قابل بررسی است. یکی از ابعاد مهم که مربوط به هدف اصلی قرآن یعنی هدایت و تربیت است، اعجاز تربیتی قرآن است.
در این راستا سه نوع اعجاز تربیتی در قرآن کریم قابل تبیین است:
- اعجاز در رازگویی ها و غیب گوییهای قرآن در خصوص گزارههای مختلف تعلیم و تربیت در موضوعاتی همچون علل بروز اختلالهای تربیتی چنانکه قرآن کریم میفرماید: (إن الانسان لیطغی أن رآه استغنی)؛ یعنی یکی از علل اصلی طغیان انسانها وجود احساس استغنا در آنان است که بیان این علت هیچگاه پیش از نزول قرآن بیان نشده است و قرآن از غیب سخن میگوید. یا در خصوص کسانی که عمل سوء انجام میدهند، میفرماید: (ثم کان عاقبة الذین أساوو السوء أن کذبوا بآیاتنا) که اثر رفتار سوء تربیتی را در آینده بیان میکند.
- اعجاز در ارائه نظام تربیتی برتر، نسبت به دیگر نظامهای تربیتی بشری که قرآن کریم در همه ارکان نظام تربیتی از جامعیت و نوآوری برخوردار است؛ چنانکه در مبانی انسانشناختی تربیت، دو ساحتی بودن انسان و وجود فطرت در انسان را تبیین میکند و در اصول تربیت اصل جامع نگری و تدریج و تناسب را ناظر به تربیت هر دو بعد جسم و روح انسان مطرح میکند و در اهداف تربیت هدف غایی را قرب الهی معرفی میکند و اهداف تربیت را فراتر از اهداف مادی میداند و در عوامل تربیت از عواملی همچون دعا و … سخن میگوید و به دلیل همین جامعیت نسبت به همه نظامهای تربیتی بشری برتری دارد.
- اعجاز تربیتی قرآن کریم در ایجاد تحول و انقلاب در جامعه بشری، چنانکه در جامعه جاهلی عرب، جامعهای که حتی از حکومت مرکزی و فرهنگ و تمدن حداقلی محروم بود تبدیل به برترین تمدن جهان نمود و حکومت مرکزی را در آن شکل داد.
دکتر حسینی نیشابوری چنین بیان کردند: درباره اعجاز تربیتی قرآن آثاری مکتوب شده است که به دو دسته تقسیم میشود:
۱. آثاری که به صورت مستقیم وارد بحث شدهاند، مثل کتاب الإعجاز التربوی للقرآن الکریم و کتاب البحث فی الإعجاز التربوی للقرآن کریم که مؤلف هر دو مصطفی رجب است؛ اثر سوم: رسالة دکتری الإعجاز التربوی فی القرآن الکریم (حقیقته وتطبیقاته) است که اثر دکتر احمد ازرقی است؛ اثر چهارم: پایاننامه کارشناسی ارشد الإعجاز التربوی للقرآن الکریم فی طرق التدریس است که اثر فوزیه شحاده احمد البراوی است و…
۲. آثاری که در ضمن مطالب دیگر به اعجاز تربیتی هم پرداختهاند، مثل کتاب لایأتون بمثله که اثر محمد قطب است؛ اثر دوم: کتاب اعجاز القرآن اثر دکتر امیر عبدالعزیز است؛ اثر سوم: کتاب تفسیر نمونه است که اثر حضرت آیت الله مکارم شیرازی است؛ اثر چهارم: کتاب تفسیر موضوعی میانرشتهای قرآن و تربیت که اثر دکتر محمد علی رضایی اصفهانی است و…
استادیار جامعة المصطفی(ص) بعد از بیان برخی آثار مکتوب دربارة اعجاز تربیتی چنین بیان کردند: با توجه به تمام آثاری که دربارة اعجاز تربیتی قرآن نوشته شده اعم از کتاب، پایاننامه و مقاله بازهم جای کار دارد: مثلا: در رابطه با ابعاد اعجاز تربیتی: اعتقادی، عبادی، عرفانی، اخلاقی، اجتماعی، سیاسی و… میشود چند رساله دکتری نوشت.
اشارهای به شخصیت علمی حجت الاسلام و المسلمین دکتر صاعد رازی (زید عزه)
۱. دارای مدرک دکتری قرآن و علوم تربیتی از دانشگاه بین المللی جامعه المصطفی العالمیه؛
۲. تدریس در حوزه: مدرسه علمیه ثامن الائمه (علیه آلاف التحیه والسلام)، مؤسسة قرآنی امام علی بن ابیطالب(ع) و…
۳. تدریس در دانشگاهها: دانشگاه معارف اسلامی، دانشگاه بین المللی جامعة المصطفی و…
۴. تالیفات: مشارکت در تالیف جلد ا تا 7 کتابهای اخلاق اسلامی مرکز تدوین متون درسی حوزههای علمیه کشور؛ درامدی بر نحوه تعامل حوزه علمیه و آموزش و پرورش (گزارش راهبردی) و…
۵. مقالات: شیوه مطلوب در نظریه پردازی علمی قران با تاکید بر علوم انسانی فصل نامه علمی پژوهشی پژوهشهای قرآنی؛ توصیههای بیانیه گام دوم از منظر قران و حدیث به کنگره بین المللی گام دوم انقلاب اسلامی از منظر قران و حدیث؛ شاخصههای تربیت محور بودن حکومت علوی در کنگره بازخوانی ابعاد شخصیتی امیر المومنین (علیه السلام)؛ نظام تعلیم وتربیت و تبلیغ اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی؛ لزوم تربیت محور بودن حکومت دینی بر اساس قران و روایات علمی پژوهشی و…
۶. همکاری از سال 96 با واحد تحصیلات تکمیلی به عنوان مشاور، راهنما و داور در پایان نامههای متعدد؛
۷. ارزیاب مقالات مراکز علمی؛
۸. دستیاری پژوهشی دانشنامه انقلاب اسلامی؛
۹. مشاور پژوهشی و فرهنگی نهاد نماز جمعه استان قم؛
۱۰. معاون تهذیب مدرسه علمیه ثامن الائمه (علیه السلام)؛
۱۱. معاون تهذیب مدرسه عالی مصلی؛
۱۲. عضو کمیته علوم روز و قرآن و حدیث جامعه المصطفی؛
۱۳. مدیر گروه قران و علوم تربیتی جامعه المصطفی؛
۱۴. برگزاری کرسی آزاد اندیشی با عنوان روش مطلوب در نظریه پردازی علمی قرآن؛
۱۵. سردبیر مجله حلقه وصل دبیرخانه ستاد همکاری آموزش و پرورش و حوزه علمیه.